Дипломати от над 30 държави призоваха китайските власти да не отделят децата

...
Дипломати от над 30 държави призоваха китайските власти да не отделят децата
Коментари Харесай

Дипломати от 30 държави призоваха китайските власти да не отделят децата с COVID от родителите им |

Дипломати от над 30 държави призоваха китайските управляващи да не отделят децата с ковид от родителите им, заяви Ройтерс.

Посланиците изпратиха писмо до китайското външно министерство, призовавайки управляващите да не подхващат сходна стъпка като част от рестриктивните мерки, които бяха наложени след увеличение на заболеваемостта в Шанхай.

Градските власти отделят COVID-позитивните деца от техните родители, базирайки се на условията за предварителна защита на епидемията, което провокира необятен публичен митинг. 

„ Молим при никакви условия родителите и децата да не се разделят “, се споделя в писмо на френското консулство, адресирано до Министерството на външните работи на Шанхай на 31 март.

В настрана писмо до китайското външно министерство, от същия ден, английското посолство в Пекин съобщи, че е обезпокоено от „ последните случаи, когато локалните управляващи са се опитвали да отделят малолетни, които са дали позитивна проба за COVID-19 от техните родители “ и изиска уверения, че това няма да се случи с дипломатическия личен състав.

Френската и английската задачи показаха, че отправят апел от името и на други страни, в това число страни от Европейския съюз, Норвегия, Швейцария, Австралия и Нова Зеландия.

" Безсимптомните или леки случаи би трябвало да бъдат изпратени в " профилирана среда за изолираност с личен състав, който може да поддържа връзка на британски ", се казва в писмото на френското консулство, с копие от което Ройтерс разполага.

В момента безсимптомните случаи се изолират в централизирани карантинни центрове, някои от които са разказани като нехигиенични и пренаселени. 

От английското посолство обявиха, че имат опасения по отношение на изискванията и неналичието на дискретност в неотдавна разположените мобилни болнични уреди, както и че изолацията в дипломатически жилища е „ желано решение и в сходство с Виенската спогодба “.

„ Генералното консулство на Англия в Шанхай показва загрижеността си по отношение на COVID-политиката спрямо всички английски жители в Китай “, сподели представител на консулството. От френското консулство са отказали коментар. Няма публична реакция и от китайските управляващи.

В понеделник представителят на Комисията по опазване на здравето на Шанхай У Цяню съобщи на конференция, че децата могат да бъдат съпроводени от родителите си, в случай че родителите също са инфектирани, само че ще бъдат разграничени, ако възрастните не са положителни за Коронавирус. Той добави, че мерките " подлежат на усъвършенстване ".

Заради вълната от Омикрон Китай изпрати хиляди военни и здравни служащи в Шанхай. Те би трябвало да подкрепят тестването на всичките 26 млн. поданици. Случаите в Шанхай не престават да нарастват, макар блокадата на града. А ограниченията на управляващите да овладеят разпространяването се дефинират като едни от най-мащабните от началото на пандемията. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР